Het Arbobesluit afdeling Bouwproces verplicht de opdrachtgever in een aantal duidelijk omschreven gevallen een veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan) op te (laten) stellen. In de eerste plaats is een V&G-plan bedoeld om die risico’s te beschrijven, die in de ontwerpfase niet of onvoldoende kunnen worden weggenomen. Maar het V&G-plan heeft meer functies, bijvoorbeeld bij het vastleggen van planning, samenwerking en overleg met de uitvoerende partijen tijdens de realisatie van het project.

Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van het V&G-plan?
In de ontwerpfase is dat de coördinator ontwerpfase, onder verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. De coördinator ontwerpfase kan, aan de hand van de risico-inventarisaties en -evaluaties, zelf een V&G-plan opstellen of kan dat door anderen laten doen. Deze verantwoordelijkheid loopt tot het werk is gegund.
Ook voor de uitvoeringsfase is een verplichting voor het aanstellen van een coördinator van kracht: de V&G coördinator uitvoeringsfase. Vanaf de gunning is de uitvoerende partij (de werkgever die aangewezen is om de coördinatie op zich te nemen) verantwoordelijk voor het actueel houden en aanvullen van het V&G-plan.

Door Arbo Portaal Bouw is de cursus V&G coördinator ontwikkeld. Doel van de cursus is theoretische en praktische kennis te verkrijgen over de taken die worden genoemd in het Arbobesluit Bouwproces:

  • coördinerend op te treden, zodat de maatregelen die werkgevers en zelfstandigen nemen ter bescherming van de veiligheid en gezondheid van werknemers op doeltreffende wijze worden toegepast;
  • de samenwerking met het oog op de bescherming van de werknemers te organiseren tussen gelijktijdig of achtereenvolgend aanwezige werkgevers en zelfstandigen op de bouwplaats;
  • de voorlichting van werknemers op de bouwplaats te coördineren;
  • de nodige maatregelen te nemen opdat alleen bevoegde personen de bouwplaats kunnen betreden;
  • ervoor te zorgen dat het veiligheids- en gezondheidsplan en het dossier worden aangepast indien de voortgang van het bouwwerk of de onderdelen daarvan daartoe aanleiding geven;

De cursus is voor hen die als V&G coördinator uitvoeringsfase (gaan) werken maar ook voor hen die toezicht houden. Er is een MBO werk- en denkniveau vereist.

De 2-daagse cursus V&G coördinator wordt gegeven door collega Toon Westerburger, autoriteit op het gebied van V&G-plannen. Kosten bedragen €467,- exclusief BTW inclusief cursusmaterialen en koffie/thee/lunch.

Data: 

17 en 24 februari: Zwolle

28 februari en 9 maart: Alkmaar/Velsen

U kunt uw interesse kenbaar maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar Stephanie Muilenburg, (0183) 64 88 64

Toon Westerburger (veiligheidskundige, 1954) is adviseur en docent op het gebied van arbeidsveiligheid. Hij heeft grote affiniteit met de bouwnijverheid. Een man van de praktijk, die veiligheidsbeheersystemen als geen ander kan door vertalen naar de werkvloer. Didactisch zeer goed onderlegd. In de loop der jaren zijn al duizenden cursisten door hem op een kundige wijze ingewijd op verschillende terreinen van de arbeidsveiligheid. Te denken valt aan VCA, veilig werken op hoogte, MVK, veiligheidsobservatie, toezichthouder steigerbouw en materieeltrainingen als veilig werken met de heftruck en hoogwerker.